lauantai 1. huhtikuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 2: Janne Johansson (rkp)

Viime kunnallisvaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Tänään on vuorossa 26-vuotias Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Janne Johansson.


1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Ehdottomasti paras tapa edistää nuorten työllistymistä on mielestäni varmistaa, että alueelta löytyy työtä ja elinvoimaisia yrityksiä. Siksi kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka edistävät yritysten elinvoimaisuutta ja työn syntymistä ovat tervetulleita. Yksi esimerkki siitä, mitä elinvoimainen elinkeinoelämä tarvitsee, on hyvät yhteydet ulkomaailmaan. Siksi on tärkeää edistää tunnin junaa Helsinkiin ja ylläpitää sekä parantaa Turun lentokentän yhteyksiä. Liikennöitsijät tarvitsevat asiakkaita ja niitä Turku voi tarjota lisäämällä kaupungin kiinnostusta matkailijoiden keskuudessa.

Turku voisi historiansa ansiosta olla turismin kannalta vieläkin kiinnostavampi kohde. Se voidaan saavuttaa muun muassa parantamalla keskustan viihtyvyyttä kehittämällä torin ympäristöä ja lisäämällä autottomia alueita aivan ydinkeskustassa. Lisäksi kaupunki tarvitsee lisää vetonauloja, yksi sellainen voisi olla kaavailtu Suomen historian museo, joka taatusti monipuolistaisi kaupungin museotarjontaa. Lisääntynyt matkailu luo lisäksi ihan oikeita työpaikkoja palvelualalta joista moni on sellainen, joka soveltuu nuorelle vailla laajaa työkokemusta. Työn tarjonnan lisäämisen lisäksi tarvitsemme ohjaamon kaltaisia palveluita jotka tukevat nuoria työllistymisessä ja muutenkin elämässään."

 2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä?

"Kaupungilla ja kunnilla tulisi vastaisuudessakin olla merkittävä rooli paikallisen työllistämisen edistäjänä. Kunnilla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa lähellä palvelua tarvitsevia henkilöitä. Maakunnilla on puolestaan paremmat edellytykset vastata palvelunsaatavuudesta, laadusta, kustannustehokkuudesta, vaikuttavuudesta ja toiminnan yhteensovittamisesta. Palveluihin, jotka tulisi jäädä kaupungin vastuulle uudistuksen myötä kuuluvat ainakin etsivä nuorisotyö, työpajatoiminta, kaupunginosatyö sekä maahanmuuttajien kotouttamispalvelut."  

3. Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)? 

"Suomeen muuttaneiden maahanmuuttajien työllistyminen, koulutukseen pääseminen ja sen myötä suomalaiseen yhteiskuntaan integroituminen on koko yhteiskuntamme toimivuuden kannalta erittäin tärkeä asia. Yksi tapa jolla kaupunki voisi edistää maahanmuuttajataustaisten nuorten integroitumista olisi edistää sitä maahanmuuttajaväestön sekoittuminen kantaväestöön. Olisi tärkeää, ettei syntyisi erinäisiä asuinalueita, jotka määrittyvät henkilön sosioekonomisen aseman tai etnisen taustan mukaan. Yksi tapa edistää tätä on riittävän monipuolisen asuntotuotannon varmistaminen ympäri kaupunkia. Tämä edistäisi myös sitä, ettei koulut eriytyisivät ja eritaustaisen nuoret kävisivät samaa koulua. Kaikenlaiset hankkeet jotka edistävät maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä ovat ehdottoman tervetulleita. Nuorten syrjäytymisen estäminen ei koskaan saa olla kustannuskysymys, syrjäytyneen nuoren kustannus yhteiskunnalle on aina tätä suurempi."

4. Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos? 

"Teknillisen osaamisen omaavien työntekijöiden kysyntä on risteilytilauksien myötä moninkertaistunut Turussa. Tähän tarpeeseen on vastattava, miettimällä millaisiin koulutuksiin alueella panostetaan. Yksi tärkeä panostus tähän oli uuden koneteknillisen diplomi-insinöörikoulutuksen aloittaminen korkeakoulujen yhteistyönä syksyllä 2016. Muuten Turussa on monta oppilaitosta jotka tarjoavat teknillistä koulutusta eri tasoilla. Keskustelua on kuitenkin käyty, jos Turkuun tarvitaan uusi teknillinen tiedekunta. Miten tahansa koulutus lopulta järjestetään, on ehdottoman tärkeää, että Turku ja lounaissuomi pystyy vastaamaan tähän lisääntyneeseen kysyntään, tehdään se sitten uuden oppilaitoksen tai jo olemassa olevien toimesta."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen? 

"Koulutuksen keskeytyminen on usein hyvin ongelmallista nuorelle, erityisesti jos se ei johda koulutuksen vaihtoon. Koulutuksen keskeyttäminen työelämään siirtymisen vuoksi voi myös tuottaa ongelmia tilanteessa jossa nuori myöhemmässä vaiheessa joutuu työttömäksi. Tässä tilanteessa uudelleentyöllistyminen ja koulutuksen uudelleen aloittaminen voi olla hankalaa. Koulutuksen keskeyttäneiden syrjäytymisriski on moninkertainen muihin nuoriin verrattuna ja siksi olisi tärkeää pystyttävä estämään keskeytyksiä. Keskeyttämisen syyt ovat usein moninaisia mutta usein taustalta voi löytyä oppimisvaikeuksia tai mielenterveysongelmia. Siten yksi hyvä tapa ehkäistä keskeytyksiä olisi varmistaa koulujen ja oppilaitosten riittävät resurssit, jotta ongelmatapauksen voitaisiin havaita ajoissa. Koulukuraattoreiden, koulupsykologien ja opinto-ohjaajien määrän on oltava riittävä ja nuorilla olisi oltava matala kynnys päästä heitä tapaamaan."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Toimivin tapa varmistaa asuinkustannusten kohtuullisuus ja edullisten vuokra-asuntojen tarjonnan riittävyys on yksinkertaisesti vuokra-asuntojen tarjonnan riittävyyden varmistaminen. Tähän voidaan vaikuttaa kaavoituksella. Kaavoituksella varmistetaan, että Turussa rakennetaan tarpeeksi pienempiä, nuorille sopivia asuntoja. Tämä pitää yksityisellä vuokramarkkinalla vuokrat kurissa. Tästä huolimatta Turussa tulee tulevaisuudessakin löytymään heikommassa asemassa olevia nuoria, joille vuokra-asunnon hankkiminen itsenäisesti on lähes mahdotonta. Oma asunto on jokaiselle ihmiselle kiintopiste, joka on välttämätön edellytys elämän uudelleenrakentamiselle. Näille nuorille olisi tärkeää tarjota tuettua asumista joka tarjoaa nuorelle mahdollisuuden asuntoon markkinavuokraa halvemmalla myös silloin, jos löytyy luottomerkintää tai päihdeongelmaa. Näitä nuoria olisi tuettava myös muuten työnhaussa ja henkilökohtaisten asioiden hoitamisessa kuntoon niin että tallainen asumisjärjestely jäisi väliaikaiseksi ja nuori pystyisi pärjäämään omillaan. Ensisuojista, niin olisi suotavaa, jos löytyisi erilliset tilat päihteiden käyttäjille ja päihteettömille joskin sillankorvassa nämä ryhmät ovat erillään."

7. Ska staden förbättra ungdomars fritidsmöjligheter, hur? (Tulisiko kaupungin edistää nuorten vapaa-ajanmahdollisuuksia entisestään, miten?)

"De tidiga åren i en människas liv är extremt viktiga för hur individens framtid determineras. Det är viktigt att varje människa får en så god start och så jämlika förutsättningar som möjligt för att klara sig, blicka framåt och sträva vidare i livet. De finländska kommunerna bär ett enormt ansvar i detta. Kommunens ansvar sträcker sig från utbildning och dagvård till fritid och sociala relationer. En stor del av detta viktiga arbete sker förutom i skolor och daghem också i de frivilliga föreningar och organisationer som ordnar meningsfull sysselsättning för barn och unga under fritiden. Därför är det ytterst viktigt att förutom att Åbo stad ordnar högklassig dagvård och undervisning också ser till att livsvillkoren för dessa betydelsefulla organisationer är på en hög nivå. Det som staden kan göra för att stöda frivilliga föreningar och organisationer är att skapa förutsättningar för dem. Man ser till att idrottsfaciliteterna är i skick och att hyrorna för användningen är måttliga. Man kan också erbjuda utrymmen som annars står tomma gratis eller billigt för organisationer vars ändamål är att skapa meningsfull sysselsättning för unga på fritiden."

8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?  

"Nuoret saadaan paremmin mukaan kuntapolitiikkaan ja muuhunkin yhteiskuntaelämään lisäämällä heidän kiinnostusta politiikkaan ja yhteiskuntaan. Miten se tehdään, on sitten vaikeampi kysymys. Nykyisin löytyy, niin paljon muuta, mikä kamppailee nuorten kiinnostuksesta ja ajasta. Politiikka ja yhteiskuntaelämä mielletään usein nuorten keskuudessa etäiseksi ja tylsäksi, aikuisten jutuksi. Joten on ymmärrettävää, että kiinnostusta asiaan ei moneltakaan nuorelta löydy. Uskon kuitenkin, että kouluissa voidaan vaikuttaa suuresti nuorten kiinnostukseen yhteisten asioiden hoitamiseen. Luulen että jos yhteiskunnalliset toimijat, puolueet, media, virkamiehet, yritykset ja muut olisivat enemmän läsnä kouluissa ja nuorten keskuudessa kertomassa omasta työstään ja toiminnastaan nuorille se voisi tuoda yhteiskuntaa ja politiikkaa lähemmäs koulun ja nuorten arkea. Näin yhteiskuntaa ei miellettäisi niin etäiseksi ja kiinnostus voisi lisääntyä."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi 

"Olen turkulaistunut taloustieteilijä joka on hyvin kiinnostunut yhteiskunnastamme ja sen kansalaisten hyvinvoinnista. Haluan vaikuttaa paikallisesti, koska siten pystyn parhaiten työskentelemään jotta jokainen nuori saisi kasvaa kaupungissa, joka mahdollistaa heidän kokonaisvaltaisen kasvunsa ja pyrkimyksensä toteuttaa unelmansa. Jokaisella nuorella tulisi olla oikeus paitsi ensiluokkaiseen ja tasaarvoiseen koulutukseen myös mahdollisuus valita monipuolisesta tarjonnasta itselleen mieluisa ja kehittävä harrastus vapaa-ajalle. Haluan myös työskennellä sellaisten puitteiden eteen jotka parantavat Turun houkuttelevuutta elinkeinoelämän silmissä, jotta Turun monilla opiskelijoilla, ja muilla, olisi paremmat mahdollisuudet suunnitella tulevaisuuttaan joutumatta muuttamaan työn ja uran perässä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti