perjantai 31. maaliskuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 1: Alexis Vartiainen (kok.)


Viime kunnallisvaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Ensimmäisenä vuorossa on 19-vuotias Alexis Vartiainen, joka edustaa kokoomusta. 
 
1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Minun mielestäni Ohjaamon toiminta on erittäin arvokasta ja se on hyvin ajateltu konsepti, joka on tuottanut tulosta matalan kynnyksen palveluna. Siksi Ohjaamon toiminnan tulee ehdottomasti jatkua tulevaisuudessakin nuorisotakuun toteutumisen varmistajana. Esittäisin siis Ohjaamon toiminnan jatkumista ja edelleen kehittämistä."

2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä?

"Kaupungille työllisyyspalvelut tulevat olemaan pikemminkin elinkeinotoimintaa tukevia palveluita, joilla houkutellaan investointeja sekä työpaikkoja kaupunkiin ja tällä tavoin työllistetään oman kaupungin asukkaita. Tämän lisäksi nuorisotoiminnan kautta(esim. Ohjaamo) voidaan edelleen toteuttaa työllisyyspalveluita vastaavia palveluita ja edesauttaa nuorten työllistymistä.
Kaupungilla tulee myös olemaan merkittävä rooli maakunnan työllisyyspalveluiden koordinoimisessa, jotta työ tuottaa tulosta."

3. Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)?

"Turussa on suhteellisen iso maahanmuuttajataustainen vähemmistö. Integraation, työllistymisen sekä hyvinvoinnin edistämiseksi Turun tulisi panostaa erityisesti peruskouluun ja kunnolliseen opinto-ohjaukseen, jotta kaikki nuoret osaavat valita itselleen mieluisen alan. Myös aikuiskoulutus on tärkeä osa tätä, sillä jokaisella tulisi olla mahdollisuus uudelleenkouluttautua.

Tämän lisäksi alueellista epätasa-arvoa vastaan tulisi taistella infrahankkeiden, kampanjoinnin sekä julkisten palveluiden painopisteiden muuttamisen kautta. Näin integraatio tiivistyy.

Lisäksi täytyy panostaa opinto-ohjaukseen ja matalan kynnyksen nuorisotakuun toteutumista edistäviin palveluihin, kuten Ohjaamoon ja markkinoida niitä palveluita maahanmuuttajataustaisille ryhmille, jotta he ovat tietoisia siitä että apua on saatavilla. Nuokkaritoiminta sekä kolmannen sektorin kerhotoiminta tukee tätä työtä.

Tämän lisäksi haluaisin nähdä uusia kohtaamispaikkoja, joissa työttömät työnhakijat sekä yritykset voisivat kohdata ja löytää toisensa, vähän kuin työmessut!"

4. Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos?

"Ehdottomasti! Turun meriklusteri muuttaa koulutustarpeita Turun ja Varsinais-Suomen alueella ja silloin täytyy tarkastella kansallista koulutustarjontaa ja tehdä siihen tarvittavia uudistuksia."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen?

"Ennaltaehkäisevä ja oikea-aikainen puuttuminen nuoren ongelmiin on ehkä ainoa tapa ehkäistä sitä, että nuoret jättävät opinnot välistä. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta tärkeitä osia siinä on etsivä nuorisotyö, Ohjaamon kaltaiset matalan kynnyksen toimintamallit sekä koululaitoksissa tapahtuva ennakointi ja ongelmiin puuttuminen."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Nuorille tulisi luoda oma ensisuoja/turvakoti, jossa olisi vain nuoria eikä päihdeongelmaisia mukana. Tämän lisäksi kampusalueen läheisyyteen tulisi kaavoittaa miniyksiöitä, eli 15–20 neliön tehoyksiöitä, jotka on suunniteltu nimenomaan nuoria silmällä pitäen!"

7. Tulisiko kaupungin edistää nuorten harrastemahdollisuuksia entisestään, miten?

"Mielestäni kaupungin tulisi taata jokaiselle nuorelle harrastustakuu, eli jokaisella nuorella tulisi olla ainakin yksi mieleinen ohjattu harrastus. Kaikkia nuoria ei tämänlainen harrastustoiminta tietenkään kiinnosta, mutta takuu tulisi silti antaa. Tämä tarkoittaa kaupungin oman nuokkari- ja kerhotoiminnan kehittämistä sekä tilavuokrien tarkastelua alaspäin, jotta kolmannen sektorin järjestöillä yms. on mahdollisuus järjestää kerhoja ja harrastuksia."

8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?

"Selvästi nuoret ovat suhteellisen tyytyväisiä asioihin, koska äänestävät niin huonosti. Luulen että paras tapa saada nuoret aktiivisemmin mukaan demokratiaan olisi päästää puolueet kampusalueille. Nykyään monella yliopistolla on kampanjointikielto kampusalueillaan, eikä siinä ole mitään järkeä! Ovathan yliopistot demokratian temppeleitä. Sama koskee mielestäni ammattikouluja sekä lukioita."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi

"Olen 19-vuotias turkulainen nuori ja opiskelen ensimmäistä vuotta oikeustiedettä. Jo pienestä pitäen minua on kannustettu vaikuttamaan ja tämä on muodostunut minulle tärkeäksi asiaksi. Tällä hetkellä toimin Turun nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Yhteiskunnan lisäksi olen jo pitkään ollut erityisen kiinnostunut elokuvista. Innostuin niistä jo seitsemänvuotiaana, kun katsoin Tähtien Sodan yhdessä isäni kanssa. Kokoomukseen lähdin koska haluan pitää huolta siitä että tulevillakin sukupolvilla on varaa hyvinvointiyhteiskuntaan ja rakentaa menestyvää Turkua meille jokaiselle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti