perjantai 17. maaliskuuta 2017

OHJAAMON PALVELUT ESITTELYSSÄ: Työnhaku


Ohjaamossa nuoria autetaan elämän eri vaiheissa. Blogissa tullaan esittelemään kevään aikana näistä iso osa nimellä ”Ohjaamon palvelut esittelyssä”. Ensimmäisenä valotetaan työnhakupalveluita.

Monipuolista apua työnhakuun

Moni nuori, joka hakee Ohjaamosta apua työnhakuun, on saanut vinkin TE-palveluista tai kaverilta. Nuoren työttömyysjakso on saattanut venähtää, vaikka taustalla on usein vähintään toisen asteen koulutus. Kouluissa nuoria valmistellaan hyvin työelämään, mutta Ohjaamossa on huomattu, että usealta nuorelta puuttuu taito ja tieto toimia työttömäksi joutuessa.
Ohjaamossa työnhaun auttaminen keskittyy kahdenkeskisiin tapaamisiin. Paikalle voi saapua, koska vain Ohjaamon aukioloaikoina tai varata ajan itselleen sopivaan ajankohtaan. Tapaamisen alussa kerrotaan aina aluksi Ohjaamon eri palveluista. Tämä sen vuoksi, että moni nuori voi työnhaun lisäksi kaivata tukea esimerkiksi uravalinnan kirkastamiseen. Seuraavaksi puheenvuoron saa nuori itse. Käynnillä on tarkoitus selvittää, mikä nuoren taloudellinen tilanne on eli millä rahalla hän elää, mikä työnhakuun innostaa ja kuinka tuttua työnhaku on. Tämä tehdään, jotta saadaan selvitettyä nuoren tarvitseman avun laajuus. Työnhakua on turha aloittaa, jos elämässä isommat kysymykset ovat auki. Työ kun ei automaattisesti ratkaise elämän muita ongelmia.
Jos raamit ovat kunnossa, käydään tapaamisella läpi nuoresta riippuen työnhaun perusasioita tai syvennytään tiettyihin kysymyksiin. Ohjaamon palvelut on tarkoituksella rakennettu mahdollisimman monipuolisiksi. Keskiössä on aina nuori ja hänen tarpeensa, joista tapaamisen sisältökin riippuu: Jos työnhaku on täysin vierasta, voidaan yhdessä esimerkiksi katsoa, mistä ja miten töitä haetaan ja samalla tarkistaa CV:n tilanne. Toisaalta paikalle voi tulla keskustelemaan vaikka alan vaihdosta.
Jokaisella tapaamisella katsotaan myös, että TE-palveluiden tiedot ovat nuoren kohdalta ajan tasalla. Tämä on Ohjaamossa helppoa, sillä samasta talosta löytyy TE-palveluiden edustaja. Eri palveluiden läheisyys nopeuttaa nuoren asioiden hoitamista huomattavasti. Jos nuorella on työnhakuvinkkien lisäksi tarve esimerkiksi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, onnistua se samalla käyntikerralla. Vähintäänkin tieto nuoren tarpeista siirtyy normaalia nopeammin TE-palveluiden tietoon.  Samalla Ohjaamon työntekijät saavat toisiltaan apua, jos eivät itse osaa jossain asiassa nuorta auttaa.

Ohjaamon kautta töihin

Moni nuori toivoo saavansa Ohjaamosta suoraan töitä. Ohjaamon työ on kuitenkin aina ensisijaisesti nuoren tukemista työnhaussa, eikä suoria työpaikkoja voi kenellekään luvata. Tämä terävöitetään aina tapaamisissa. 
Tietyin ehdoin nuoren on mahdollista kuitenkin työllistyä kaupungille. Kyse on Ohjaamo-duuni nimellä kulkevista töistä. Ohjaamo-duunin työt ovat aina avustavia tehtäviä Turun kaupungin eri yksiköissä. Työsuhteen kesto on 3–6 kk ja työaika 85 % täydestä työajasta. Työllistymisen mahdollistavat kaupungin työllistämismäärärahat, mutta kyse on aina harkinnanvaraisesti myönnettävästä avusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työtä ei luvata kenellekään automaattisesti, vaan Ohjaamon työntekijät valitsevat sopivat ehdokkaat ja ohjaavat heidät työhaastatteluun. Se onko tarjolla työtä, riippuu kaupungin eri yksiköistä, ketään kun ei haluta työllistää tyhjän pantiksi. Tämä ei ole nuorenkaan edunmukaista.  
Apua työllistymiseen liittyvissä kysymyksis- sä saa muun muassa työelämäkoordinaattori Minna Koivumäeltä.
Ohjaamo-duunin lisäksi nuoret voivat Ohjaamon kautta työllistyä yrityksiin niin sanotusti edelleensijoitettuina. Tähän on omat ehtonsa, jotka käydään läpi tapaamisessa. Ohjaamosta saa myös tietoa TE-palveluiden myöntämästä palkkatuesta, joka myönnetään yrityksiin, yhdistyksiin ja kunnille harkinnanvaraisesti. Palkkatuesta täytyy keskustella aina TE-palveluiden virkailijan kanssa. 
Ja vaikka Ohjaamon kautta ei löytyisikään töitä, voi ovet työelämään avautua muulla tavoin. Yksi hyvä tapa on osallistua Ohjaamon järjestämiin tapahtumiin, joiden kautta osa nuorista on työllistynyt palkkatyöhön. Kahden vuoden aikana Ohjaamossa on järjestetty muun muassa speed date -tapahtumia nuorille, työantajille ja työnhakupalveluiden edustajille sekä CV-kuvauksia. Näiden lisäksi Ohjaamo on ollut mukana järjestämässä erilaisia rekrytointitapahtumia. Tänä keväänä nuoret ovat päässeet suoraan henkilöstövuokrausfirmojen työhaastatteluihin Duunikahveilla. Aina kun Ohjaamossa kuullaan mahdollisesta työpaikasta, vinkataan asiasta eteenpäin sopiville nuorille.
Työllistämiskysymykset ovat hankalia ja erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Se mikä pätee kaverin tilanteeseen, ei välttämättä toimi omalla kohdalla. Tilanteet myös muuttuvat nopeasti. Vuoden takainen tieto ei välttämättä enää päde. Siksi Ohjaamossa käynti kannattaa, sillä näin saa ajankohtaisimman ja tarkimman tiedon itsensä kannalta. Ohjaamossa käynnin jälkeen jokainen tietää omat mahdollisuutensa, mikä jo yksistään on loistava syy tulla paikalle. Faktojen lisäksi Ohjaamosta annetaan työnhakuun kannustusta ja tsemppiä, mikä antaa energiaa jatkaa. Epätoivoon ei missään vaiheessa kannata vaipua.

Kirjoitusta varten on haastateltu työelämäkoordinaattori Minna Koivumäkeä


Ainomaija Rajoo

Kirjoittaja työskentelee projektityöntekijänä Ohjaamossa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti