perjantai 3. maaliskuuta 2017

KESÄTYÖ- JA OPISKELUPAIKAT ESILLÄ NUORTEN MESSUILLA

Viime tiistaina Turun VPK-talo oli täynnä kuhinaa, kun Turun TE-palveluiden ja Ohjaamon järjestämät Nuorten kesätyö- ja koulutusmessut kokosivat työ- ja koulutuspaikkoja tarjoavat organisaatiot ja nuoret yhteen. Messut houkuttelivat paikalle noin 1 000 nuorta ja 41 näytteilleasettajaa. Messuilla keskusteltiin muun muassa verkostojen hyödyntämisestä ja oman osaamisen tunnistamisesta. 



Avoimuutta rohkeutta ja verkostoja 

Messuille kannattaa suunnata mieli avoinna tuumaavat Stockmannilla työskentelevät myymäläpäällikkö Tiina Lindström ja myyjä Pinja Valtonen. Molemmat kehottavat nuoria lähestymään mahdollisia työnantajia rohkeasti ja sanomaan kädestä päivää. Erityisen hyvä keino on ottaa oma CV mukaan messuille. CV:n antaminen on hyvä keino jäädä työnantajien mieleen ja samalla erottua muista. Rekrytoinneissa mukana ollut Lindström tiivistää: ”CV:n antaminen messuilla suoraan esittelijälle antaa kuvan, että nuori haluaa oikeasti paikkaan töihin. Sen avulla erottuu muista hakijoista paremmin kuin esimerkiksi nettiin jätettävällä hakemuksella.”Kaikkia suora lähestyminen ei houkuta. Tärkeintä onkin, ettei luovuta: ”Ei saa lannistua. Varsinkin meillä myyntityössä arvostetaan sinnikkyyttä, sillä sitä tarvitaan myös itse työssä”, toteaa Valtonen, joka itse työskentelee Stockmannilla opintojen ohessa.


Stockmannin Pinja Valtonen ja Tiina Lindström
 toivoivat, että vastaavia messuja olisi useammin.
Stockmann oli yksi neljästäkymmenestäyhdestä messuilla esillä olleista organisaatioista, joista isolla osalla oli haettavissa kesätyöpaikkoja. Paikalle oli tultu tosissaan hakemaan uusia työntekijöitä, eikä vain näyttäytymään: ”Olemme täällä ajatuksella, että tänään löydetään Stockmannille kesätyöntekijä", tiivistää Lindström päivän tavoitteen.  Samoilla linjoilla on Työelämän infopisteen Sanna von Schöneman:”Kaikki me täällä olemme paikalla nuoria varten.” Nuorten auttaminen on Infopisteelle tuttua, sillä yritys tarjoaa nuorille työhönvalmennusta TE-toimiston välittämänä. Juuri messujen mahdollistama nuorten helppo lähestyminen ja kontaktointi saa Schönemanilta kiitosta. 

Messujen lisäksi työnhakuun voi etsiä pontta omista verkostoista. "Kaikki suhteen vain käyttöön", kannustaa koulutuspalveluja tarjoavan Cimsonin Taina Kauppinen kysyttäessä työnhakuvinkkejä. Verkostojen hyödyntämisestä puhutaan tällä hetkellä paljon, mutta mitä se sitten tarkoittaa? Oma työnhaku kannattaa aloittaa ilmoittamalla verkostolleen kuten entisille esimiehille ja kollegoille etsivänsä töitä. Verkostoaan kartottaessa kannattaa ajatella laajasti. Hyviä kontakteja voi löytyä hyvinkin läheltä, niin kuin Kauppinen summaa: ”Sitä ei koskaan tiedä, vaikka oma naapuri tietäisiä hyviä työmahdollisuuksia.” Naapureiden lisäksi apua voi löytyä esimerkiksi omalta opettajalta, valmentajalta tai ystävän vanhemmilta.  

Oma osaaminen edellä

Laboranttiopiskelija Tuomas Harju teki 
näyttäviä kokeita kuivajäällä.
Kesätyö- ja koulutusmessuille oli saapunut myös Kuntarekryn asiakkuuspäällikkö Kimmo Koski. Kuntarekry on sähköinen järjestelmä, josta löytyvät muun muassa Turun kaupungin työpaikat. Järjestelmässä hakija vastaa usein useampaan työnantajan asettamaan kysymykseen. Aivan kuten muutenkin, kannattaa omissa vastauksissa Kosken mukaan korostaa omia taitoja ja sitä, mitä yritys itsensä palkkaamisessa voittaa. Alkuun pääsee oman osaamisen tunnistamisesta: ”Oma osaaminen kannattaa tiivistää eri asiasanoihin, ja poimia niistä samoja, joita mainitaan työhakemuksessa.” Kaupassa työskennelleen asiasanoihin voi kuulua esimerkiksi "asiakaspalvelu" ja "myyntityö", kun taas joukkueurheilua harrastava voi kirjata itselleen sanat "tiimityö" ja "vuorovaikutus". Samoin kuin verkostojen, myös asiasanojen kohdalla kannattaa ajatella laajasti ja huomioida muun muassa harrastukset.

Omien vahvuuksien tunnistamista korostaa myös Manpowerilla työskentelevä Satu Maunu:
”Työnhakuun kannattaa lähteä omilla vahvuuksilla, missä olet hyvä, missä sinulla on tietoa ja taitoja." Tämä toimii myös messuilla, joissa mahdollista työnantajaa kannattaa lähestyä kertomalla lyhyesti omasta osaamisesta. Liikaa kuitenkaan omien taitojen laajuutta ei kannata stressata:”Emme hae valmiita tyyppejä, vaan jotakuta joka voi kasvaa meillä tekijäksi", Maunu summaa.

Tietoa ja näkyvyyttä messuilta

Messut ovat myös oiva paikka hankkia tietoa. Toisin kun netin syövereissä, saa messuilla kasvotusten nopeasti ja helposti päivitettyä tietoa esimerkiksi koulutustarjonnasta tai työpaikoista. 

Organisaatioille messut ovat helppo ja tehokas tapa saada näkyvyyttä: ”Erityisesti uusi yritys kaipaa mahdollisuutta kohdata ihmisiä ja tehdä itseään tunnetuksi. Tällaiset tilanteet ovat siihen todella hyviä”, kuvailee Satu Maunu.

Maunun kanssa samoilla linjoilla on myös Turun Ammattikorkeakoulun suunnittelija Anne Lämsä. Kun Anne Lämsältä kysyy, miten nuoren tiedonhankinta messuilla eroaa netissä surffailusta on vastaus selkeä. Kavotusten tapaaminen on helpompaa. ”Kasvotusten opinnoista ja eri vaihtoehdoista on helpompi kertoa ja kysymyksiä helpompi esittää.” Vaikka koulutusta tarjoavat tahot kertovat eri vaihtoehdoista muun muassa opoille, on aina asioita, joita nuoret eivät tiedä. Yhtenä esimerkkinä Lämsä mainitsee vaihtoehtoiset opiskelumahdollisuudet, jos opiskelupaikkaa ei aukea yhteishaussa. Jos paikka jää saamatta on hyvä muistaa, että muita vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla.

Ohjaamon pisteellä sai neuvojen lisäksi kokeilla
onneaan korttipelissä
Messuväen vinkit työnhakuun

-Kartoita erilaisia työnhakumessuja ja saavu avoimin mielin paikalle.
- Selvitä etukäteen paikalla olevat yritykset ja ota CV:stä mukaan kopioita, joita voit jakaa itseä kiinnostaville tahoille.
- Kysele rohkeasti paikalla olevilta lisätietoja vapaista töistä -  yritykset ovat paikalla nuoria varten.
- Käytä verkostojasi työnhaun apuna. Kartoita verkostoja avoimin mielin - naapuri tai entinen valmentaja voi tietää jotain.
- Asiasanoita osaamisesi. Aloita työnhaku kertaamalla omia taitoja ja osaamista läpi - mitä on tullut tehtyä töissä, koulussa, harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä.  

- Hae apua! Jos työnhaku tai koulutuspaikan löytäminen on kiven alla voi kääntyä Turun Ohjaamon puoleen. Ohjaamossa autetaan.  





Ainomaija Rajoo
 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti