torstai 2. maaliskuuta 2017

KAKSI VUOTTA NUORTEN AUTTAMISTA YHDESSÄ NUORTEN KANSSA



Turun Ohjaamo palvelee nuoria ydinkeskustassa
 osoitteessa Yliopistonkatu 25 A
Vuonna 2015 ovensa avannut Turun Ohjaamo täyttää kaksi vuotta. Turun ydinkeskustassa sijaitseva toimipiste on yksi 44 Ohjaamosta, joita löytyy ympäri Suomea. Ohjaamot tarjoavat monipuolisia palveluita nuorille kaupunkilaisille matalan kynnyksen periaatteella ja nuoria osallistaen. Sekä palveluita tuottavien tahojen että niitä käyttävien kannalta olisi tärkeää juurruttaa Ohjaamon toimintamalli pysyväksi osaksi kaupunkia.


Alle 30-vuotialle turkulaisille palveluita tarjoava Turun Ohjaamo avasi ovensa tasan kaksi vuotta sitten. Ensimmäinen nuori sai Ohjaamosta apua ja neuvontaa jo avajaisten jälkeisenä päivänä. Ensimmäisistä päivistä lähtien Ohjaamo on kulkenut täydellä teholla eteenpäin. Kahden vuoden aikana Ohjaamossa on autettu nuoria muun muassa opiskelu- ja työpaikan löytämisessä, asunnon hankinnassa, urasuunnittelussa ja elämänhallintakysymyksissä.

Ohjaamon hienous ovat monipuoliset palvelut: Ohjaamo-hankkeen tarjoaman koulutus- ja työllisyysneuvonnan lisäksi samoista tiloista löytyy kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen urasuunnittelijoita, vapaa-aikatoimialan Tieto- ja Neuvontapalvelu Nuorten Turku sekä TE-toimiston edustaja. Heidän lisäkseen Ohjaamossa on säännöllisesti tarjolla Pop Up -palveluita kuten seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Näin nuori saa laajan kattauksen apua yhdestä ja samasta paikasta.

Mitä sitten on saatu aikaan? Kuluneiden kahden vuoden aikana Turun Ohjaamossa on ollut 5 000 kävijää, solmittu 504 työsopimusta, 600 kuntouttavan työtoiminnan sopimusta, palkattu 98 KOHO-harjoittelijaa ja järjestetty 25 tapahtumaa, joissa kävijöitä on ollut yli 4 500 – muutama luku mainitakseni.

Luvut ovat yksi tapa kuvata Ohjaamon toimintaa, mutta ne eivät kerro kaikkea. Turun Ohjaamossa kohdataan päivittäin erilaisia elämäntarinoita, koetaan onnistumisia ja haasteita – yhdessä. Yhdessä tekeminen on ollut alusta lähtien Turun Ohjaamoa luotsaavan hankkeen keskeisiä painopisteitä. Tämä näkyy nuorten osallistamisena. Nuoret on otettu alusta lähtien mukaan hankkeen toteuttamiseen. Esimerkiksi Turun Humanistisen Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tuotteistaneet Ohjaamon palveluita, Nuorten työpaja Fendarin nuoret ovat sisustaneet tiloja ja ohjausryhmään on saatu nuorisovaltuuston edustaja.

Myös tämä blogi on yksi esimerkki osallistavasta otteesta. Allekirjoittanut, blogin kirjoittaja, on 25-vuotias turkulainen. Tulevissa postauksissa tullaan Ohjaamon toiminnan esittelyn lisäksi pureutumaan vahvasti työelämä kysymyksiin - tietysti nuorten näkökulmasta. Pysy siis kuulolla!

Turun Ohjaamoa rahoittaa Turun kaupungin lisäksi Euroopan Unionin Sosiaalirahasto (ESR). ESR:n rahoitus päättyy helmikuussa 2018. Tulevaisuuden haasteena onkin juurruttaa Ohjaamon yhden pisteen toimintamalli Turun kaupungin sisälle. Yhden pisteen toimintamallin vakinaistaminen osaksi kaupungin palveluita on voitto sekä palveluiden tuottajille että niistä hyötyville nuorille.

Jo nyt Ohjaamon vahvuus on kaupungin eri toimijoiden jouheva yhteistyö, jonka ansiosta palveluiden tuottamisen voi olettaa olevan kustannustehokkaampaa ja laadukkaampaa kuin se muutoin olisi. Toimipisteen keskeinen sijainti ydinkeskustassa, palveluiden monipuolisuus ja työntekijöiden avoin asenne nuoria kohtaan tekevät Ohjaamosta moniin muihin palveluihin verrattuna houkuttelevamman apua etsivien nuorten silmissä. Nuoret saavat näin mahdollisimman vaivattomasti vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, samalla kun mahdollisiin ongelmiin saadaan puututtua aikaisessa vaiheessa. Tällöin nuori pääsee tarvittaessa nopeasti takaisin kiinni koulupaikkaan tai työelämään.

Ennen kaikkea palveluiden juurruttaminen kuitenkin mahdollistaa, että nuorille on jatkossakin tarjolla monipuolisia ja laadukkaita matalan kynnyksen palveluita toimipisteessä, jossa nuoret halutaan itse mukaan osaksi toimintaa.  


Ainomaija Rajoo

Kirjoittaja työskentelee projektityöntekijänä Ohjaamossa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti