tiistai 4. huhtikuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 5: Anna Mäkipää (vas.)

Viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Tänään ääneen pääsee Vasemmistoliiton Anna Mäkipää (30v).

 
1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Kaupungin tulee jatkossakin varmistaa vastaavanlainen hyvin toimiva kokonaisuus, josta nuoret saavat monenlaista tarvitsemaansa palvelua yhdestä paikasta. Kaupungin tulisi käydä johdonmukaisesti eri toimialansa läpi, ja tarkastella mistä kaikkialta nuorille löytyisi esimerkiksi harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyötoimeksiantoja niin toiselle kuin korkea-asteellekin. Hallituksen tekemien leikkausten keskellä on varmistettava, että koulutus- ja nuorisotakuu toteutuvat eli jokaiselle nuorelle on löydyttävä koulutus-, harjoittelu- tai työpaikka."

2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä?

"Kaupungilla tulisi olla aktiivinen rooli uudistuksen jälkeenkin. Kaupungin tulisi varmistaa nykyistä enemmän palkkatuettua työtä ja työskentelymahdollisuuksia vaikeasti työllistyville."

3.Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)?

"Hankkeissa opittuja hyviä käytäntöjä tulisi hyödyntää jatkossakin. On varmistettava, että kieli- ja kotoutumiskoulutusta on riittävästi saatavilla ja sen piiriin pääsee tarpeeksi nopeasti maahantulon jälkeen. Myös perheiden mahdollisuudesta kotoutua on huolehdittava. Kaupungin pitää järjestää kaikille nuorille maksuttomia harrastusmahdollisuuksia."

4. Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos?

"Varsinais-Suomen elinkeinoelämässä on tarvetta tekniikan osaajille. Erillistä oppilaitosta ei välttämättä tarvita, mutta on vahvistettava ammattikorkeakoulun ja yliopistojen tekniikan alan koulutuksia tiivistämällä niiden keskinäistä ja alueen yritysten kanssa tekemää yhteistyötä. Ministeriö voi vaikuttaa koulutusmäärien lisäämiseen tekniikan alalla."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen?

"Perumalla koulutusleikkaukset. On varmistettava, että oppilaitoksissa on riittävä määrä opettajia ja opinto-ohjaajia, jotta nuorten on mahdollista suorittaa opintonsa loppuun ja saada tarvitsemansa osaaminen työelämää varten."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Ensisijaisesti kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta varmistetaan turvaamalla tonttitarjonta TVT:lle. Turussa tulisi noudattaa asunto ensin -periaatetta, jossa ihmiselle järjestetään ensin asunto, ja vasta sen jälkeen katsotaan muiden tukitoimien tarve. Turusta on löydyttävä Sillankorvan kaltainen paikka sitä tarvitseville jatkossakin."

7. Tulisiko kaupungin edistää nuorten harrastemahdollisuuksia entisestään, miten?

"Nuorisotaloverkosto on pidettävä kattavana ja niiden toiminnan on oltava vahvaa ja monipuolista. Tämä onnistuu, kun nuorten palveluissa on nuorten palveluissa on riittävästi ammatti-ihmisiä töissä. Urheiluseurojen tukemisen ja liikuntavuorojen tarjoamisen lisäksi on syytä varmistaa myös vapaamuotoisempia harrastusmahdollisuuksia kuten esimerkiksi skeittipaikkoja ja graffitiseiniä."

8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?

"Demokratiakasvatusta peruskoulussa on vahvistettava. Turun nuorisovaltuustovaaleista ja nuorisovaltuuston tehtävistä on kerrottava kaikille niissä vaaleissa äänioikeutetuille ja varmistaa että äänestysprosentti nousee kaikissa oppilaitoksissa. Kaupungin lautakuntien kokoukset tulisi avata kuntalaisille ja muutenkin lisätä avoimuutta Turun päätöksentekoon."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi

"Olen 30-vuotias amisten pääsihteeri Suomen ammattiin opiskelevien liitto - SAKKI ry:ssä. Alun perin tarkoitukseni oli pistäytyä täällä vain opiskeluajaksi, mutta turkulaiset, Turun ihanuudet ja omaleimainen omituisuuskin sai aikaan sen, että Turku on edelleen kotikaupunkini.

Toimin tällä hetkellä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä sekä Turun Vasemmiston puheenjohtajana. Ammattiliittoni hallituksessa olen toiminut jo useamman vuoden. Politiikassa mukana olo on minulle oikeudenmukaisuuden ja ihmisten hyvinvoinnin edistämistä, liittyipä se sitten terveyteen ja hyvinvointiin, kaupunkilaisuuteen tai työelämään.

Vapaa-aikani kuluu kirppareilla ja hyvillä keikoilla ystävieni kanssa. Joskus käyn Ruissalossa tai saunottelen hyvällä porukalla.

Minulle tärkeitä asioita ovat ehdoton oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus. Annan arvoa sille, että maailmaa muutetaan paremmaksi yhdessä ja asioita viedään eteenpäin niin, että kaikkia osapuolia kuullaan. Myös ympäristöstä huolehtiminen on minulle oikeudenmukaisuutta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti