maanantai 3. huhtikuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 4: Antti Grönlund (kesk.)

Viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Vaaliviikon aloittaa Keskustan 23-vuotias Antti Grönlund.


1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Ohjaamo- hanke on toiminut hyvin, ja sitä tulisi jatkaa. Nuorten tarvitsemat palvelut pitää saada mahdollisimman kattavasti yhteen toimipisteeseen, jotta palvelut ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä. Jatkossa myös ennaltaehkäisevä ja matalan kynnyksen mielenterveystyö ja syrjäytymisen ehkäisy tulisi saada samaan palvelupisteeseen.

Tutkitusti yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoonan, joten matalan kynnyksen palveluihin panostamiseen on varaa."

2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä?

"Kaupungin tulee pitää huolta, että maakunnan tarjoamia palveluita on riittävästi tarjolla Turussa, esimerkiksi tarjoamalla sopivia tiloja toiminnalle kaupungin keskeisiltä paikoilta.

 Nuoriso- ja vapaa-ajan toiminta jää kuntien vastuulle, joten yhteistyötä on joka tapauksessa tehtävä. Ohjaamon kaltaisten hankkeiden edistämisessä kaupungin onkin oltava aloitteellinen maakunnan suuntaan."

3. Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)?

"Erilaiset hankkeet ovat toki hyviä, mutta myös pysyviä toimintamalleja tarvitaan. On tärkeää, että maahanmuuttajataustainen nuori kokee olevansa tervetullut ja osa suomalaista yhteiskuntaa. Kotoutumisen kannalta tärkeitä ovat yhteisöt, joita voi olla työ- tai opiskelupaikalla, harrastuksissa, naapurustossa. Suomen kieli on avain moneen työpaikkaan ja vapaa-ajan verkostoihin, ja siksi sen opettamiseen tulee panostaa. Ohjaamon kaltaiset hankkeet voivat palvella myös maahanmuuttajataustaisia nuoria, jos työntekijöille tarjotaan riittävää koulutusta myös erityisesti näiden haasteiden ratkaisemiseen."

4 Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos?

"Kyllä! Varsinais-Suomen alueella on esimerkiksi vahvaa meriteollisuutta, ja olisi hienoa jos alalle voisi kouluttautua myös täällä. Tampereen Teknillinen Yliopisto järjestää yhden koulutusalan opetusta myös Turussa, mutta myös Turun Yliopistoon tarvitaan teknillinen tiedekunta. Myös ammatillisia osaajia pitää kouluttaa riittävästi, ja siihen tarvitaan panostuksia."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen?

"Tarjoamalla riittävästi eri alojen koulutuspaikkoja, joista jokainen voisi löytää itselleen motivoivan linjan. Koulutuksessa pitää olla myös riittävästi joustoa, jos elämäntilanteesta johtuen kyky opiskella vaihtelee. Opiskelijoille tulee olla tarjolla riittävästi tukipalveluita, kuten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Turkuun pitää saada lisää asuntoja, ja niitä saadan tehokkaiten sallimalla korkeampi rakentaminen. Kun asuntoja on riittävästi, pysyvät myös hinnat edullisina. Ensisuojapaikkoja tulee olla aina riittävästi. Lisäksi tarvitsemme erillisen päihteettömän ensisuojan, jotta selvä ihminen ei kokisi niin suurta kynnystä hakeutua sinne."

7. Tulisiko kaupungin edistää nuorten harrastemahdollisuuksia entisestään, miten?

"Kyllä. Jokaisella nuorella tulisi olla mahdollisuus harrastukseen, riippumatta vanhempien lompakon paksuudesta. Liikunnallinen harrastus vähentää työkykyongelmia vanhetessa, kulttuuriharrastus tukee henkistä hyvinvointia ja harrastus ylipäätään luo verkostoja ja siten ennaltaehkäisee syrjäytymistä.

Kaupungin tulee ylläpitää edullisia liikuntapaikkoja ja tukea seurojen ja yhdistysten toimintaa esimerkiksi antamalla tilojaan käyttöön ja suoralla avustuksella."


8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?

"Tarvitaan lisää nuoria kuntapäättäjiä, jotka puhuvat nuorille tärkeistä asioista. Poliittiset puolueet ja järjestöt pitää päästää kouluihin kertomaan toiminnastaan.

Tietoa kunnallisesta päätöksenteosta pitää olla saatavilla nykyistä helpommin. Turun pitäisi luoda mobiilisovellus, josta käyttäjän valitsemien mielenkiinnon kohteiden mukaan löytyisi helposti tietoa päätöksenteossa olevista asioista."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi

"Opiskelen Turun Yliopistossa valtiotieteitä, ja toimin samalla Keskustanuorten varapuheenjohtajana. Vaikka olen nuori, olen myös kokenut: olen toiminut Lohjalla kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa, nuorisovaltuustossa, oppilaskunnassa, Suomen Lukiolaisten Liitossa sekä muun muassa Reserviupseerikoulun oppilaskunnan puheenjohtajana.

Politiikan lisäksi elämään kuuluu tyttöystävä. Olen myös koulutuksessa vapaaehtoiseksi meripelastajaksi, ja aiemmin olen harrastanut vapaaehtoista palokuntatoimintaa ja motocrossia.

Nyt haen Turun kaupunginvaltuustoon, koska Turku tarvitsee lisää nuoria ja määrätietoisia päättäjiä. Turun päätöksenteko on jumissa, ja nyt tarvitaan nuoria valtuutettuja, jotka osaavat tehdä myös yhteistyötä yli puoluerajojen."


Antti on neljäs blogissa esitelty ehdokas. Blogin edellisista kirjoituksista ääneen ovat jo päässeet Kokoomuksen, RKP:n ja SDP:n edustajat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti