sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 3: Neriman Al Take (sdp.)

Viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Kolmantena kysymyksiin vastaa SDP:n 31-vuotias Neriman Al Take. 



1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Näiden hankkeiden avulla pystytään helpommin lähestyä nuoria, sekä kuunnella heitä. Joten kaupungin tulisi ehdottomasti tukea ja tehostaa mahdollisimman monipuolisin keinoin kaikkia niitä tahoja sekä hankkeita, jotka edistävät nuorten työllistymistä."

2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä? 

"Maakunta hallinnon on otettava huomioon kuntapalvelut. Eri tahot täytyy perehdyttää uudistuksiin sekä siihen kuinka tavoitella asiakkaita. Jokainen taho tulisi kertoa omat lähtökohdat ja toimenpiteet."

3.Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)?

"Tukemalla jatkossakin hankkeita. Sekä kehittämällä  ja luomalla uusia väyliä koulutuksiin ja työllistymiseen. Luotaisiin enemmän sellaisia koulutus mahdollisuuksia, jotka auttaisi maahanmuuttajia joilla on jo kotimaassa korkeakoulun tutkintoja, mikä nopeuttaisi nuorten edistymistä työelämään.

Otettaisiin huomioon omassa maassa suoritetut todistukset sekä opinnot huomioon ja nopeutettaisiin opintojen rinnastusmahdollisuuksia.
Kehitettäisiin malleja, jossa tuetaan maahanmuuttajanuoria, jotka ovat nivelvaiheessa, jotta nuoret jatkaisivat opintoja eteenpäin. Luodaan tukiopetusmalleja toisen asteen opiskelijoille, jotta opinnot eivät keskeytyisi.

Koulutetaan opettajia monikulttuuriseen osaamiseen, jotta opettajat osaisivat ottaa maahanmuuttajaoppilaat paremmin huomioon ja  tukisivat oppilasta parhaalla mahdollisimmalla tavalla."

4. Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos?

"Mitä enemmän oppilaitoksia meillä on sen parempi. On hienoa saada lisää oppilaitoksia Turkuun, jotta Turkuun muuttaisi enemmän opiskelijoita ja kehitettäisiin Turusta entistä parempi opiskelijakaupunki. Tärkeintä on se, että turkulaisilla olisi mahdollisimman monipuolinen opiskelumahdollisuus."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen?

"Koulutuksen keskeyttämisen määrä kasvaa, mitä suuremmat opetusluokat ovat, sillä opettajat eivät kykene ottamaan kaikkia tasavertaisesti huomioon ja tukemaan juuri niitä, jotka tarvitsevat eniten tukea.

Opettajien määrää ei saa missään nimessä vähentää kouluista vaan lisätä. Peruskouluihin sekä toiseen asteen koulutukseen olisi satsattava enemmän koulunkäyntiavustajiin sekä erityisopettajiin. Toisen asteen koulutukseen tarvittaisiin tukiopettajia, jotta nuoret voisivat kääntyä heidän puoleen, kun opinnot tuntuvat raskaalta ja kun ei enää yksin pärjää opintojen kanssa.
Lisätään resurssihenkilöitä kouluihin."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Asuntoja on rakennettava lisää sekä lisätään soluasuntojen määrää, jotta opiskelijat saisivat nopeammin asunoja opiskelupaikan saatua. Päihtyneiden henkilöiden kohdalla on panostettava ennaltaehkäisyyn sekä laajennettava olemassa olevan Sillankorvaa, jotta tilaa olisi mahdollisimman monelle nuorelle."

7. Tulisiko kaupungin edistää nuorten harrastemahdollisuuksia entisestään, miten?

"Kyllä. Turussa on tällä hetkellä on MIHI-palvelu, mikä antaa mahdollisuuden nuorten tutustua erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin ja harrastaa liikuntaa ilmaiseksi. Palvelua täytyy tukea ja pitää huolta siitä että sen toiminta jatkuu. 

Palvelu tarjoaa 13-19-vuotiaille, koen sen hyvin tärkeäksi, että  19-29-vuotiaille opiskelijoille sekä työttömille nuorille tarjotaan vastaavanlainen palvelu. Näin taataan nuorten hyvinvointi."

8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?

"Nuoria pitää perehdyttää politiikkaan enemmän. Tarjotaan esimerkiksi valistuspaketteja kouluihin tai viedään nuoria kaupungintalolle tutustumaan. Puolueet voisivat järjestää nuorille myös paneeleita kouluihin muinakin aikoina ei vain vaalien alla.

Kannustetaan ja opetetaan kouluissa kuinka voi vaikuttaa ja tehdä päätöksiä. Tehdään politiikasta mielekäs nuorten silmissä. Otetaan nuoria enemmän mukaan päätöksien tekoon ja otetaan heidän mielipiteet sekä ajatukset huomioon."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi

"Olen toiminut järjestöaktivistina monikulttuurisissa järjestöissä jo 10 vuotta, mikä on tuonut mukanaan monenlaisia kokemuksia.  Järjestöjen luottamustehtävien myötä olen päässyt kehittämään erilaisia toimintamalleja ja niiden myötä päässyt vaikuttamaan nuorten kuin aikuisten elämään. Nuoret ovat aina olleet sydäntäni lähellä ja uskon, että tukemalla nuoria rakentuu parempi huominen.

Toiminnallani olen aina pyrkinyt vaikuttamaan ja kehittämään erilaisia toimintoja toimivammaksi. Ehdokkaaksi asettumalla haluan yhtä lailla vaikuttaa ja kehittää Turkua. Pyrin rakentamaan tasa-arvoisempaa ympäristöä kaikille turkulaisille. Erityisesti haluan edistää vähemmistöryhmien koulutus- ja työmahdollisuuksia. Koen, että jokaisen koulutus ja työpanostus rikastuttavat Turkua."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti