keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 6: Alina Heywood (vihr.)

Viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Seuraavassa Vihreiden 18-vuotiaan Alina Heywoodin vastaukset.


1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Ohjaamon toiminta on erittäin tärkeää ja se pitäisi vakinaistaa. Ylipäätään nuorten, nuorten työttömien ja työttömien palvelut ovat Turussa liian hajallaan monissa eri toimipisteissä. Turkuun on saatava pysyvästi Ohjaamon kaltaista palvelupistettä, jossa kaikki palvelut ovat saman katon alla."

2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä?

"Työllisyyspalveluita ei tulisi siirtää maakunnalle tulevassa uudistuksessa, vaan Turun pitäisi ottaa vastuuta koko seudun työllisyyspalveluista."

3. Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)?

"Kaupungin tulisi vakinaistaa parhaat käytännöt näistä hankkeista osaksi pysyvää toimintaa."

4. Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos?

"Turkuun tarvitaan lisää teknisen alan osaajia. Alan koulutusta tarvitaan lisää joko uuden oppilaitoksen muodossa tai nykyisten oppilaitosten yhteistyönä."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen?

"Tarjoamalla enemmän ohjausta ja tukea ongelmiin ajautuneille nuorille ja pitämällä koulutusta laadukkaana. Turussa on erittäin vähän koulukuraattoreita ja –psykologeja verrattuna oppilasmäärään. Näihin palveluihin tulisi panostaa, jotta opiskelijat voivat hyvin myös henkisesti."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Turkuun tarvitaan Sillankorvan lisäksi toinen yökoti, joka olisi enemmän nuorille suunnattu tai josta löytyisi erillinen osasto nuorille. Edullisia vuokra-asuntoja pitäisi myös rakentaa lisää sekä opiskelijoille että muillekin nuorille esimerkiksi Itäharjulle."

7. Tulisiko kaupungin edistää nuorten harrastemahdollisuuksia entisestään, miten?

"Kaupungin tulisi tarjota enemmän maksuttomia harrastemahdollisuuksia yhdessä seurojen kanssa. Mihi.fi on toimiva, mutta liikuntavuoroja tulisi saada enemmän ja ikähaarukkaa suurentaa. Myös muita harrastemahdollisuuksia tulisi parantaa. Kaupunki pystyy tarjoamaan yllättävän paljon hyvin edullisesti. Taidekolmiot ovat myös hyvä esimerkki harrastemahdollisuudesta, joka on lähes maksuton kaupungille."

8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?

"Koen, että suurin ongelma nuorten epäaktiivisuudessa on tietämättömyys. Suurin osa nuorista ei tiedä miten tai missä äänestää. Nuoria tulee innostaa mukaan politiikkaan jo koulussa. Riittävä perehdytys demokratiaan ja vaikuttamismahdollisuuksiin innostaa nuoria äänestämään ja ehkä jopa lähtemään ehdolle."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi

"Olen 18-vuotias Turun nuorisovaltuuston 2. vpj, Turun vihreiden nuorten hallituksen jäsen ja Suomen nuorisovaltuustojen liiton Lounais-Suomen piirin varapuheenjohtaja. Valmistuin viime kesänä Turun normaalikoulun IB-lukiosta ja pidän tällä hetkellä välivuotta. Asun ydinkeskustassa ja vietän suurimman osan ajastani töissä K-Marketissa, mutta aikaa löytyy myös vaikuttamiselle ja ystäville."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti