torstai 6. huhtikuuta 2017

NUORET KUNTAVAALIEHDOKKAAT NUORISTA OSA 7: Jessica Vahtera (ps.)

Viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias jätti äänestämättä. Tänä vuonna alle 30-vuotiaita kuntavaaliehdokkaita on koko maassa vain 8,9 %:a. Luvut ovat huolestuttavia. Ohjaamossa päätettiin nostaa nuorten asiat esille ja kannustaa näin nuoria käyttämään ääntään kuntavaaleissa. Otimme yhteyttä kahdeksaan turkulaiseen nuoreen ehdokkaaseen ja kysyimme heiltä nuoriin liittyvistä asioista. Vastaukset esitellään seuraavan viikon aikana Ohjaamon blogissa satunnaisessa järjestyksessä. Aikatauluun liittyvistä seikoista johtuen blogissa kyetään tuomaan esille vain tiettyjen puolueiden ehdokkaat. Tämän lisäksi vastaajien valinnassa painottui ikä ja sukupuoliparitettii. Turun Ohjaamo on poliittisesti puolueeton ja kannustammekin kaikkia etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan ennakkoluulottomasti!

Viimeisessä osassa esillä Perussuomalaisten Jessica Vahtera (24-vuotta).



1. Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla toimii Ohjaamo-hanke, joka tarjoaa apua mm. työllistymiseen ja koulutuskysymyksiin alle 30-vuotiaille turkulaisille. Samasta tilasta hanketyöntekijöiden lisäksi löytyvät KOHO-toiminta, TE-toimiston virkailija, NuortenTurun tieto- ja neuvontapalvelut sekä pop up -toimintana mm. seksuaaliterapeutti ja asumisneuvoja. Hanke loppuu vajaan vuoden päästä. Miten mielestäsi kaupungin tulisi jatkossa edistää nuorten työllistymistä?

"Yksi onglemaksi noussut asia on ammattikoulujen työharjoittelupaikat. Turun ammatti-instituutin eri alojen oppilaiden, hieman linjasta riippuen, on vaikeaa päästä työharjoitteluihin, vaikka ne on todella tehokkaita keinoja saada työkokemusta ja mahdollisesti työpaikka heti valmistumisen jälkeen. Yksityisen työnantajan ja kaupungin koulujen olisi hyvä tehdä enemmän yhteistyötä saadakseen nuorille työharjoittelupaikat."

2. Tuleva maakuntauudistus siirtää työllisyyspalveluista vastuuta maakunnille. Millainen rooli kaupungilla tulisi mielestäsi olla maakuntauudistuksen jälkeen työllisyyspalveluiden järjestämisessä?

"Nykyinen malli saattaa olla parempi kuin maakuntiin siirrettäväksi jo pelkästään pitkien välimatkojen takia."

3. Turussa on meneillään monia maahanmuuttajien työllistymistä ja muuta hyvinvointia edistäviä hankkeita kuten Baana-hanke ja Vamoksen Osallisuuden polku maahanmuuttajielle -hanke. Millä tavoin kaupungin tulisi mielestäni jatkossa panostaa maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseen (esim. työllistyminen ja koulutus)?

"Mielestäni olisi epäreilua luoda ohituskaistoja maahanmuuttajille. Kielen opiskelu on kuitenkin välttämätöntä ja siihen voi kohtuudella panostaa. Tämähän ei olisi ongelma, jos panostaisimme enemmän maahanmuuttopolitiikassa työperäiseen maahanmuuttoon."

4. Pitäisikö Turkuun saada oma teknillisenalan oppilaitos?

"Koulutusta pitää tarjota alueen työllisyystilanteen mukaan, ja Turussa olisi teknilliselle oppilaitokselle todella tarve. Pidän tätä positiivisena ongelmana, mutta ongelma se silti on."

5. Miten mielestäsi voitaisiin parhaiten ehkäistä nuorten koulutuksen keskeyttäminen?

"Koulutus keskeytyy usein poissaolojen ja/tai syrjäytymisen takia. Poissaolosääntöjä myös ammattikoulun puolella on hyvä tiukentaa ja joustaa enemmän kun syynä on perhe/työ. Syrjäytymiseen on vaikeampaa puuttua, mutta hyvä henki kouluissa ja koulukiusaamisen kitkeminen lienevät tärkeimpiä tavoitteita."

6. Halvoille vuokra-asunnoille on Turussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Myöskään ensisuojia ei Turussa ole kuin yksi, Sillankorva, jonne pääsevät myös päihtyneet henkilöt. Miten taataan jokaiselle nuorelle paikka ensisuojassa ja/tai pidempiaikainen asunto?

"Turun kokoisessa kaupungissa ensisuojia saisi olla enemmän kuin yksi. 

Turussa yo-kylä täydentää hyvin edullisia nuorten asuntoja. Yo-kylän kehittäminen tai kasvattaminen voisi auttaa ongelmassa. Kylän asunnothan ei ole ainoastaan opiskelijoille. Toimeentulotukea saavien vuokrathan usein myös maksetaan, mutta jos rahoja ei käytetä vuokraan, ei sosiaalitoimikaan voi enempää tehdä."

7. Tulisiko kaupungin edistää nuorten harrastemahdollisuuksia entisestään, miten?

"Turun kaupungilla on hyvät ja edulliset/ilmaiset liikuntaharrastukset kaikkien saavutettavissa. Suurten junioriseurojen, esimerkiksi Turun Palloseuran, kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää, sillä osaaminen ja jonkin verran vapaaehtoistyötä tulee seuran puolelta, kaupungin ei tarvitse kuin tarjota puitteet siihen. 

Myös musiikkia on saanut Turussa ilmaiseksi harrastaa Turun koululaitoksen orkesterissa. Monipuoliset ja edulliset harrastemahdollisuudet saavat nuoret kyllä harrastamaan."

8. Nuorten osuus sekä äänestäjistä että ehdokkaista ovat vaaleissa alhaisia. Miten nuoret saataisiin paremmin mukaan kuntapolitiikkaan?

"Kuntapolitiikka pitää voida viedä nuorten luo. Varsinais-Suomen  poliittiset nuorisojärjestöt tekivät koulukiertuetta alueen kouluissa huonoin tuloksin. Ongelma ei ollut suinkaan se, etteikö oppilaat olisi pitäneet kiertueesta, vaan se, ettei koulut ottanut poliittisia nuorisojärjestöjä kouluihin lainkaan. Jos yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin maalataan politiikasta tabua, ei ole ihme ettei nuoria kiinnosta. Tietyn aatteen levittäminen on väärin, mutta yhteistyössä ja hyvässä hengessä yli puoluerajojen toiminnasta kertominen pitäisi sallia."

9. Kerro lyhyesti itsestäsi

"Olen perussuomalainen nuori ja ensimmäistä kertaa ehdolla kunnallisvaaleissa. Toimin Turun Perussuomalaisten valtuustoryhmän sihteerinä ja olen Turun työllisyystoimikunnan jäsen.

Olen töissä mainostoimiston assistenttina. Töiden ja politiikan ohella aikaa ei jää juuri harrastella muuta. Kesäisin käyn katsomassa jalkapalloa ja välillä talvella jääkiekkoa, mutta jalkapallo on lähempänä sydäntä.

Politiikassa olen mukana ollut muutaman vuoden ja päivääkään en ole katunut. Innokkaita, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria toivon rohkeasti mukaan!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti