torstai 15. kesäkuuta 2017

NUORILLE APUA ASUMISEEN



Ohjaamosta saa apua myös asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Määräpäivinä paikalla päivystää Turun Seudun Nuorisoasunnot ry:n Walk-in-asumisneuvontaa tarjoava työntekijä, ja muina aikoina asumisneuvontaa tarjotaan yhdistyksen omissa tiloissa. Nuoren kanssa voidaan käydä läpi tämänhetkistä asumistilannetta, talousasioita, asumisen taitoja ja vuokrasuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Yleinen tilanne neuvontaan hakeutuvilla on kodinetsintä: nuori saattaa nukkua kavereiden sohvalla, meneillään voi olla ero kumppanista tai on aika itsenäistyä vanhempien kodista. Asumisneuvontaa antavan toiminnanjohtaja Anne Lehtosen mukaan myös nuorten vanhemmat ottavat usein yhteyttä, ja taustalla on huoli nuoresta.

Turun asuntotilanteesta Lehtonen toteaa, että pienistä ja kohtuuhintaisista asunnoista on pulaa. Syyksi hän arvioi työelämän muutokset, nuorten itsenäistymisen entistä aikaisemmin ja sen, että nuoret kaipaavat omaa elinpiiriä. Väliaikaisratkaisujen sijaan nuoret haluavat asumiseltaan pysyvyyttä ja oman kodin tuntua.


Turun Seudun Nuorisoasunnot ry hallinnoi nuorisoasuntokohdetta, joka on tarkoitettu ensisijaisesti 18-29-vuotiaille työssä käyville tai työelämään hakeutuville, itsenäistyville tai asunnottomille nuorille. Asunnot ovat kuten mitä tahansa asuntoja, paitsi että niihin kuuluvat asumisen sisältöpalvelut. Käytännössä muuttava nuori saa kattavan opastuksen vuokralaisen oikeuksista ja vastuista, talon peruskäytänteistä sekä siitä, mitä kaikkea omaan kotiin muuttaessa on muistettava hoitaa. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus saada neuvontaa tarvittaessa. Nuorisoasunnoissa ylläpidetään asukaskunnan erilaisuutta ottamalla asukkaiksi vaihtelevista taustoista olevia nuoria. Valinnat tehdään ARA:n ohjeiden mukaan, tarveperusteisesti.  Asuntojen ja asumisneuvonnan lisäksi Turun Nuorisoasunnot ry tarjoaa koulutusta, tekee alueellista edunvalvontatyötä ja edesauttaa nuorten asunnonsaantia ja hallittua asuttamista toimimalla yhteistyössä muiden yleishyödyllisten vuokrataloyhtiöiden kanssa.


Turun Seudun Nuorisoasunnot ry pyrkii edesauttamaan kaikkien nuorten asumisasioita ja asunnonsaantia, myös sellaisten nuorten, joilla asunnon hankkimiseen liittyy erityisiä haasteita. Taustalla voi olla esimerkiksi perheongelma, syntyperä tai maksuhäiriömerkinnät, tai kyse voi olla vaikkapa nuoresta, joka itsenäistyy lastensuojelulaitoksesta omaan kotiin.


Lehtonen iloitsee siitä, että ennaltaehkäisevän työn arvostus on noussut ja matalan kynnyksen paikkojen määrä kasvanut. Hän on myös havainnut, että asumisen tukipalvelujen eli kotiin vietävän tuen palveluntuottajien määrä on lisääntynyt. Tällaisia toimijoita ovat mm. Turun Nuorten Ystävät, NAL Palvelut Oy ja Sininauha yms. Lehtonen toteaa, että joidenkin erityisryhmien kohdalla asumista tukevat palvelut toimivat parhaiten, kun yhteistyössä on mukana myös asunnon tarjoava taho.


Asumisneuvonnan ja Turun Seudun Nuorisoasunnot ry:n tavoite on tukea asumisen onnistumista.
  Koti antaa ihmiselle juuret, joista ammentaa voimaa. Se on perusta, jolle arki rakennetaan, Lehtonen sanoo.


Lehtonen on huolissaan siitä, että monet nuoret itsenäistyvät turhankin varhain tai vanhemmat saattavat patistaa nuorta itsenäistymään liian aikaisin. Hän toteaa, ettei nuorten tulisi joutua selvittämään talouteen ja asumiseen liittyviä asioita yksin, ilman lähipiirin tukea. Lehtosen mielestä vanhemmat luottavat usein liiaksi yhteiskunnan palveluiden varaan. Hän korostaa, ettei vanhemmuus katkea siihen, kun nuori täyttää 18 vuotta ja että ensimmäiseen kotiin muuttamisen tulisi olla vanhempien ja nuoren yhteinen projekti.


Lehtonen kuvaa, että sosiaalityön menetelmiä hyödyntävässä asumisneuvonnassa keskiössä on asiakkaan kohtaaminen niin, että löytyisi juuri hänelle sopiva asumismuoto ja tarvittaessa tuki. Työssä pyritään tunnistamaan tekijöitä, jotka voivat uhata nuoren asunnonsaantia tai asumisen onnistumista.

  Tässä työssä iästä on hyötyä, Lehtonen toteaa ja kertoo elämänvoimaisten ja persoonallisten nuorten kohtaamisen olevan palkitsevaa työtä.


Lisätietoa Turun Seudun Nuorisoasunnot ry:stä
http://turunnuorisoasunnot.fi/asumispalvelut/


Jos olet kiinnostunut Ohjaamon tiloissa järjestettävästä Walk-in-asumisneuvonnasta, saat lisätietoja ottamalla Ohjaamoon yhteyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti