torstai 22. kesäkuuta 2017

TÄHTÄIMESSÄ HYVÄ TYÖ



Mikä tekee työstä ja työpaikasta viihtyisän? Mistä työn palkitsevuus syntyy?

Kun esimerkiksi työhaastattelussa kysytään, mikä minulle on työpaikassa tärkeää, mainitsen yleensä ensimmäisenä hyvän ilmapiirin. Pidän oleellisena sitä, että työpaikalla vallitsee hyvä yhteishenki ja että ympäristö on avoin, kannustava ja turvallinen. Työntekijälle pitää syntyä tunne, että apua ja neuvoja uskaltaa tarvittaessa pyytää ja että niitä myös saa. Vastaavasti täytyy olla valmis auttamaan itse muita: vastavuoroisuuden ja yhteen hiileen puhaltamisen periaate tekee työyhteisöstä toimivan. On myös tärkeää, että jokainen uusi työntekijä otetaan osaksi yhteisöä samalla tavalla riippumatta siitä, onko hän harjoittelija, kesätyöntekijä vai vakituinen työntekijä. Varsinkin nuorella ja uransa alkuvaiheessa olevalla on riski tulla sorsituksi tai riistetyksi kätevänä väliaikaisena halpatyövoimana – siksi kannattaa selvittää tarkkaan, millaiselle työnantajalle on menossa töihin ja kiinnittää huomiota siihen, millainen vaikutelma haastattelussa syntyy.

Työympäristöjä on erilaisia: jotkut työpaikat ovat muodollisempia ja virallisempia kuin toiset. Itse olen todennut viihtyväni parhaiten paikassa, jossa ilmapiiri on rento ja välitön ammattimaisuuden siitä kärsimättä. Samanhenkiset ja huumorintajuiset työkaverit ovat mukava lisäbonus – pidän myös siitä, että työntekijöiden ikähaarukka on laaja. Erityisen mieluisiksi koen pienehköt työyhteisöt, koska minusta on mukava tuntea kaikki työkaverit nimeltä ja pienessä yhteisössä ihmisiin tutustuu paremmin kuin suuressa organisaatiossa. Myös kannustava ja kuunteleva esimies on työn kannalta tärkeää.

Toinen arvostamani asia on kattava perehdytys. Sen lisäksi, että se antaa työntekijälle hyvät valmiudet työssä onnistumiseen, se myös antaa viestin, että työnantaja arvostaa uutta työntekijäänsä ja haluaa panostaa häneen.

Lisäviihtyvyyttä työpaikalle tuovat tarkoituksenmukaiset ja mukavat toimitilat. Toimistotyössä olen alkanut entistä enemmän arvostaa ergonomia-asioita ja varsinkin sähköpöytiä. Olin onnesta soikeana, kun ensimmäistä kertaa pääsin sellaiseen työpaikkaan, missä oli sähköpöytä. Seisaaltaan työskentely tauottaa istumista mukavasti, ja kun saa itse säädellä työtasonsa korkeutta ja huristella ylös ja alas oman mielensä mukaan, tuntee olevansa vallan kahvassa.

Työssä itsessään minulle on tärkeintä se, että se on jollain tavalla palkitsevaa. Eri työt palkitsevat eri tavoin – erityisesti asiakaspalvelussa mutta myös lähes missä tahansa muussa työssä, missä on ihmisten kanssa tekemisissä, toisen auttaminen tuo hyvää mieltä ja merkityksellisyyden tunnetta. Työssä pitää voida tuntea, että omasta toiminnasta on aidosti hyötyä. Muistan erään sadepäivän, kun olin hautausmaalla kesätöissä ja seisoin kaatosateessa kastelemassa kukkasia letkulla – silloin kävi mielessä, että olenko minä nyt yhteiskunnalle hyödyllinen yksilö. Puutarhatyöstäkin saa kuitenkin omanlaistaan iloa – kun näkee konkreettisesti oman kädenjäljen ja työn tuloksen, tietää saaneensa jotain aikaan. Samoin kaikessa työssä positiivinen palaute asiakkailta, työkavereilta tai esimieheltä ilahduttaa ja motivoi aina, kuten sekin, että on itse tyytyväinen aikaansaannoksiinsa. Esimerkiksi kääntäjänä saan lingvistimielihyvää siitä, jos olen metsästänyt vaikeaa termiä ja sen merkitystä kissojen ja koirien kanssa ja yhtäkkiä se pomppaakin esiin jostain ja palaset loksahtavat paikoilleen.

Työstä tai työpaikasta tekee mielekkään myös se, että se on sopusoinnussa omien arvojen kanssa. Haluaisin tehdä työtä työnantajille ja yrityksille, joita arvostan ja joiden toimintaa ja periaatteita haluaisin ajaa. Minulle on tärkeää, että osaamiseni menee hyvään tarkoitukseen. Toki voi ajatella niinkin, että työ on ”vain” työtä ja toimeentulon lähde, mutta kyllä minua kiinnostaa, millä tavoin se toimeentulo on ansaittu ja minkä hyväksi työpanokseni käytetään.

Kuten kuka tahansa, pidän eniten sellaisesta työstä, jossa voin hyödyntää omia vahvuuksiani parhaalla mahdollisella tavalla ja jossa osaamistani arvostetaan. Ihanteellista on, jos siinä ohessa saa käyttää luovuutta ja mahdollisuuden vaikuttaa. Toivon myös työpaikkoja ja -tehtäviä, joissa minulle ominainen työskentelytapa on hyödyksi. En esimerkiksi koskaan ole ollut luonteeltani tehotuottaja – minulle on tärkeää huolellisuus ja tarkkuus ja siksi menen laatu edellä, joskus vauhdin kustannuksella. Tuntuu, että esimerkiksi minun alallani eli käännösalalla yhä useammin vaatimus on tuottaa huippulaatua vauhdilla – tai jossakin tapauksissa kyseenalaista laatua vauhdilla, mutta aina nopeus tuntuu olevan avainsana. Siksi arvostankin tehtäviä, joissa merkitsee enemmän työn lopputulos kuin se, montako minuuttia sen saavuttamiseen on käytetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti